За нас За нас

Проект "Твоят час"- клуб "Любопитен физик"

На 14.12.2016г по проекта "Твоят час" бяха представени моделите на Слънчевите системи изработени от учениците от клуб "Любопитен физик" с ръководител Таня Панайотова. Учениците бяха горди с постигнатите резултати, а най-голям интерес предизвикаха сред малките ученици на училището ни, които с интерес задаваха въпроси за моделите и с любопитство искаха да се докоснат до всичко.Проекти изработени и защитени от учениците от 11б и 12б клас, свързани с обучението по английска литература.


Презентация1 на ученици от 11б клас   Презентация2 на ученици от 11б клас  Презентация на ученици от 12б клас 


„Спектакъл на буквите“

От 1 март 2012 г. стартира съвместният проект на Младежката академична инициатива и 22. СОУ, озаглавен „Спектакъл на буквите“, финансиран от Програма „Младежта в действие“ и осъществен по дейност 2. на програмата Европейска доброволческа служба. В този проект посрещнахме шест чуждестранни доброволци от Испания, Италия и Литва за три месеца в 22. СОУ и заедно реализирахме множество на брой инициативи и информационни кампании. Сред тях бяха и информационна кампания против употребата на тютюневи, наркотични и алкохолни субстанции сред младежта в пространството на пл. „Славейков“ пред Столичната библиотека; съвместно участие във Фестивала на образованието в НДК; включване в инициативата на bTV „Да изчистим България за един ден“ като доброволци (ученици и членове на МАИ почистиха градинката, двора и околностите на училището и взеха участие в игрите в Южния парк на столицата). Сърцевината на този проект беше създаването на мултикултурна театрална постановка „Спектакъл на буквите – Азбука на моя смисъл“, която имаше официални премиери на 23.05. и 24.05. пред публика на театър „Възраждане“ в Столична библиотека и във физкултурния салон на 22. СОУ. Спектакълът, създаден чрез модерни импровизационни техники на метода дивайзинг в залата на ЦККР, беше режисиран от Галя Димитрова и Калина Терзийска.

„Образование за развитие“

За периода 2010-2011 г. 22. СОУ е училище партньор на CVS България с първостепенен партньор Фондация „ГИП – София“ по проект „Образование за развитие“, обвързан с разпространяването на основните цели на хилядолетието. Обученията за лидери доброволци, в които участват ученици от гимназията, имат за цел да подготвят учениците как да направят неформални доброволчески клубове в своите училища, как да мотивират своите връстници да участват в мероприятия, как да управляват тези клубове, как да организират акции и събития, как да бъдат лидери. Те се проведоха на 19.11, 20.11 и 21.11.2010 г. в гр. Долна Баня. След приключване на обученията учениците създадоха неформален доброволчески клуб, където работят заедно за популяризиране на идеите на образованието за развитие, чрез организирането на дейности като информационни кампании, дискусии, изложби, концерти, акции за набиране на средства, доброволчески акции и други събития в зависимост от техните лични интереси. На 27.10.2011 г. във физкултурния салон на 22. СОУ се провежда доброволческата акция „Парти „Зелено поведение“. С добро настроение и жива музика акцията демонстрира каузата за зелено поведение, което е инициирано от цел №7 на Българските цели на хилядолетието за постигане на устойчива околна среда. Организатори на събитието са ученици доброволци от Ученическия парламент, които се различават със специален дрескод – зелени фланелки. Поканени са всички ученици от гимназиален етап – вход „носете зеленчук“. Аранжирана е фотоизложба с екологична насоченост. На партито пеят на живо ученичките от 11а клас Прея Осасей, Олга Менцел и Ивиана Станковска, последвани от караоке за публиката. Организаторите доброволци раздават здравословни чашки със салата.

Обучения за младежки лидери

През 2012 г. – годината на доброволчеството, във връзка с изпълнението на европейски проект „Да научим“ проведохме обучения за младежки лидери доброволци с подкрепата на Сдружение доброволчески труд CVS България. Обучението се проведе на 23, 24, 25 ноември 2012 г. в хотел „Гранд“, гр. Самоков. Принципът на доброволчеството е приложен и в уникалната формула за самоуправление на училищната библиотека. Учениците от гимназията имат Съвет на библиотекарите и създаден от тях софтуер за електронна обработка на книгите. Доброволците работят по три часа седмично в библиотеката.

Мюзикълът „Play your Змей?!?“

Продуциране на мюзикъла „Play your змей“ (2008 г.) по Националната програма на МОН „Училището – желана територия за учениците“, номиниран за участие в Салон на изкуствата в НДК и награден с първи и големи награди на фестиварли за аматьорски театри в гр. Пазарджик и в гр. Каварна.

„Play you Змей!?!“ – Мюзикъл на 15 ентусиасти (кандидат-звезди)
Постановка: Красимира Иванова, Веселин Мишев, Диана Досева
Музикална картина: Валентина Лавчева
Музикален педагог: Пепи Колева
Сценография и костюми: Даниела Петкова
Вокали: Кремена Митева и Димитър Митрев

Един проект на 22. СОУ „Георги С. Раковски“ по Националната програма на МОН – „Училището – желана територия на ученика“, Театрална студия за тийнейджъри „Ние от 22-ро“ с координатор Галя Димитрова.